Bilzen


GROOTS

in kleine dingen


HISTORISCH CENTRUM

Bilzen is een charmant stadje aan de Demer, vooral bekend om zijn sfeervolle en groene Markt. De historische bezienswaardigheden liggen op een boogscheut van elkaar. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van de vele terrassen die zowel in de zomer als in de winter uiterst populair zijn.


KASTELEN

De Landcommanderij Alden Biesen is één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio. En wat ons betreft het mooiste! In het onthaalcentrum ontdek je alles over de rijke geschiedenis van dit imposante domein. Het is ook het perfecte vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht door de Haspengouwse natuur. Naast Alden Biesen telt Bilzen nog een aantal fraaie kastelen. Probeer zeker de sfeervolle wandeling langs kasteel Groenendaal en de ruïne van het middeleeuwse fort Jonckholt.


CULTUUR

Bilzen is een stad met een neus voor cultuur. Muzikaal was het legendarische Jazz Bilzen de voorloper van Pukkelpop en Rock Werchter. Je vindt er alles over in het minimuseum ‘The Stage’ of in de hypermoderne bibliotheek De Kimpel. Daar ontdek je ook waarom Bilzen een belangrijke plek verdient in de oorsprong van de Nederlandse taal. Het cultuurcentrum biedt jaarlijks een mooie waaier aan voorstellingen en Alden Biesen is regelmatig het decor voor expo’s van hedendaagse kunst.


WANDELEN EN FIETSEN

Bilzen is een groene stad, zowel in het centrum als in de deelgemeenten. Er zijn tal van prachtige natuurgebieden zoals de Hoefaert, de bossen van Schoonbeek en het Munsterbos. De Dienst Toerisme heeft een ruim aanbod van wandelingen op verschillende afstanden. Ook voor de fietsers zijn er keuzes te over: vanuit Bilzen fiets je naar het heuvelachtige Haspengouw of zet je koers richting de vlakke Kempen. Trappen maar!


AVONTUUR

Wie liever een wat avontuurlijker transportmiddel heeft, komt in Bilzen zeker aan zijn trekken. Zo zijn er bijvoorbeeld de elektrische wagentjes van de Dienst Toerisme. De ‘groene’ karretjes bieden plaats aan vier personen en zijn perfect om de streek te verkennen aan de hand van een reeks uitgestippelde routes langs prachtige natuur en historische bezienswaardigheden. Ook een ritje op de vespa behoort tot de mogelijkheden. Toch liever wat trappen? Spring dan op een spoorfiets voor een mooi parcours van 6 kilometer.


EVENEMENTEN

De Bilzerse evenementenkalender staat propvol. Zowel in het stadscentrum als op Alden Biesen is er bijna elke week iets te beleven. Hoogvliegers zijn de Zomeropera, Agricultura, Marktrock, Schots weekend, Kunst op de Markt, het Sintpaleis en het kerstevent Dickens. Check de volledige kalender op www.bilzen.be!


WINKELEN

Eindeloos shoppen is meer iets voor de grotere buren zoals Maastricht of Hasselt. Maar Bilzen heeft zeker wat te bieden op het vlak van winkelplezier. Gerenommeerde ketens en familiale speciaalzaken met veelzijdig vakmanschap wisselen elkaar af. Klantvriendelijkheid en persoonlijke service staan hier nog voorop. Levendig en zonder kwaaltjes van een grootstad! Parkeren is in Bilzen bovendien gratis.   


ATTRACTIES EN SPEELTUINEN

Bilzen heeft heel wat te bieden voor kleine en iets grotere kinderen: het pas vernieuwde zwembad De Kimpel, een hypermoderne bib, de grootste binnenspeeltuin van de regio (5000m²), een kartingcircuit, railbikes en sinds eind 2016 het intrigerende Bilzen Mysteries


ETEN EN DRINKEN

Je zal vlug merken dat dit een stad is van en voor levensgenieters. Handel en horeca staan schouder aan schouder. Karaktervolle cafeetjes en trendy bistro’s zijn bakens van genot. Zowel in de dorpen als in het hart van de stad. Daar zijn zowel in de zomer als de winter de grenzeloze terrasjes rond de Markt bijna onweerstaanbaar.BILZEN